Pieprznik jadalny, kurka

Pieprznik jadalny, kurka (Cantharellus cibarius)

© muuraa – stock.adobe.com

Pieprznik jadalny, kurka (Cantharellus cibarius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieprznikowatych, bardzo smaczny, o pomarańczowej barwie i korzennym zapachu. Czasem kurki mają wyblakły kolor i są prawie białawe.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.

Morfologia i anatomia

Owocnik lejkowaty ma 3-5(10) cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.

Kapelusz jest lejkowaty, wklęsły, podwinięty, falisty, żółtopomarańczowy

Hymenofor przybiera postać fałd. To nie są blaszki.

Miąższ jest żółtawo-białawy, kruchy.

Trzon cylindryczny, pełny, tej samej barwy co kapelusz, zwęża się ku podstawie.

Podobne gatunki

Kurkę można pomylić z lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca), który ma bardziej regularny brzeg kapelusza, blaszki zamiast fałd i występuje później i tylko w lasach szpilkowych. Lisówka rośnie często na pniach i ma elastyczny miąższ.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Pieprznik jadalny, kurka
Cantharellus cibarius

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: inny

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX X XI
Inne cechy

Owocnik ma regularny brzeg kapelusza i blaszki zamiast fałd. Kurka ma kruchy miąższ. Nie rośnie na pniach.

Lisówka pomarańczowa
Hygrophoropsis aurantiaca

Smak: brak

Zapach: brak

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IX X
Inne cechy

Rośnie często na pniach i ma elastyczny miąższ. Blaszki pomarańczowe, zbiegające po trzonie, rozwidlone.


Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Z uwagi na przebranie, w wybranych rejonach gatunek zanika.

Ciekawostki

Starsze kurki mają pieprzny smak.

Jedzenie dużych ilości kurek może spowodować niestrawność.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Okres zbioru kurek.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638962




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.